Storbytur til Roma

billig storbyferie i roma

Reise billig til Roma

Her finner du billige flybilletter og pakketurer til Roma

annonselenke

Billige hoteller i Roma

Trykk her for å se de beste og billigste hotellene i Roma

annonselenke

Severdigheter i Roma

Den italienske hovedstaden Roma har i flere århundrer vært en av Europas viktigste byer, og har såpass mye historie i seg at man neppe rekker å gripe over alle severdighetene i løpet av ett besøk her. Majoriteten av severdighetene stammer naturligvis fra Romerriket, da Roma var hovedstad i datidens mektigste stat. I tillegg er Roma spesielt attraktivt som reisemål for par på kjærestetur, med sine vakre gågater og sin helt spesielle atmosfære.

colosseum i romaColosseum

Skal du bare få med deg én severdighet når du besøker Roma (men nei, det skal du naturligvis ikke), så er det ruinene etter det mektige Colosseum du må få med deg. Det er et av de best bevarte byggene fra Romerriket, og ettersom byggingen begynte så langt tilbake som 70 år e. Kr, så begynner amfiteateret å nærme seg 2000 år. Den massive arenaen hadde i sin tid plass til mer enn 50 000 mennesker som kunne se gladiatorer krige mot både hverandre og ville dyr – en noe annerledes underholdning enn hva man ser på slike arenaer i dag. Vi anbefaler en guidet tur i Colosseum for å få med seg mest mulig av den innholdsrike (og groteske) historien som amfiteateret faktisk står for.

pantheon i romaPantheon

Historiske bygninger og severdigheter er ikke mangelvare i Roma, men Pantheon er helt klart et av byggverkene som bør stå øverst på lista di over severdigheter du må få med deg. Det er nesten like gammelt som Colosseum, og ble bygget rundt år 120. Navnet betyr «alle guders tempel», og bygningen har gjennomgått mange forandringer gjennom århundrene, noe som gir et helt unikt resultat i dag. Det koster ikke noe å besøke Pantheon, og ettersom det ligger i et av de mest besøkte turiststrøkene i Roma, så har man følgelig ingen grunn til å ikke stikke innom for å nyte det beste av romersk arkitektur.

trevi fontenenTrevi fontenen

Mens de to overnevnte severdighetene kanskje er blant de mest besøkte, så er Trevifontenen trolig den mest fotograferte. Den er hele 20 meter høy og nesten 26 meter bred, og er følgelig et massivt byggverk som ligger sentralt i Roma på Piazza di Treiv. Fontenen stammer fra barokken, og var ferdigbygd på midten av 1700-tallet. Dessuten kan man sikre seg en ny tur til Roma ved å kaste mynter i fontenen – for ifølge sagnet vil de som legger igjen en slant her belønnes med lykke og en reise tilbake til Roma. Enten man tror på dette eller ikke, så er det mange andre som gjør det, for hver eneste dag i turistsesongen kastes det mynter til en verdi av nærmere 30 000 kroner i fontenen!

Santa Maria MaggioreSanta Maria Maggiore

Flere av de store severdighetene i Roma kan man besøke uten å måtte betale for det, og basilikaen Santa Maria Maggiore er intet unntak. Kirken ble i utgangspunktet bygget rundt år 350, men har blitt ødelagt flere ganger siden da, blant annet under et jordskjelv på 1300-tallet. Kirken er en av syv pilegrimskirker i Roma, som var en meget populær by for pilgrimfarere og følgelig var flere av byens kirker dedikert til besøk for de tilreisende. Bygningen i seg selv er en severdighet, og ettersom den er såpass gammel, er det naturligvis masse spennende historie også her. Dessuten er den berømte arkitekten Bernini begravet i basilikaen.

topp 10 severdigheter i romaLaterankirken – Arcibasilica di San Giovanni in Laterano

Laterankirken er den viktigste kirken i Roma og Italia for øvrig, og blir beskrevet som «den første kirken i Kristendommen». Den tilhører Vatikanet og det er her selveste paven holder hus. Inskripsjonene på utsiden er intet mer beskjedne enn at de omtaler kirken som «alle kirkers mor». Kirken slik den ser ut i dag stammer mer eller mindre fra 1600-tallet, men det har vært en kirke her helt siden vår tidsregning starter – bare at den har blitt ødelagt under alt fra kriger til branner. Det koster ikke noe å besøke kirken, og det er derfor en selvfølge med et besøk hit for den som er interessert i arkitektur og historie.

forum romanumForum Romanum

Forum Romanum er det mest kjente «torget» fra Romerriket. Selve navnet betyr mer eller mindre «offentlig sted», og det man i dag ser her er ruinene etter et av de mest sentrale punktene i antikkens Roma. Området rundt Forum Romanum er også godt bevart, men ikke på lik linje med Colosseum. Allikevel er det en spennende opplevelse å vandre rundt her med all historien som har utspilt seg her – gladiatorkamper, offentlige henrettelser, protester og ikke minst store feiringer. Av turister som har besøkt Forum Romanum sitter de fleste igjen med en følelse av å «ha reist tilbake i tid».

ting å gjøre i romaCentro Storico

Centro Storico er navnet på det historiske sentrum av Roma. Majoriteten av området består av trange, brosteinlagte gater og historiske marmorbygninger som er mange århundrer gamle. Mesteparten av området har i moderne tid blitt stengt for biltrafikk, slik at man her kan spasere rolig (sammen med tusenvis av andre turister) og nyte den spesielle arkitekturen og atmosfæren som man ikke får mange andre steder i den italienske hovedstaden. Dette kan på mange måter beskrives som turistsentrum i Roma, og det finnes mange flotte turisthoteller i umiddelbar nærhet her, i tillegg til gode restauranter og en del butikker.

Piazza NavonaPiazza Navona

Piazza Navona er i dag navnet på et torg i Roma som under Romerriket var åsted for en sportsarena. Nå til dags arrangeres det sjeldent sportsarrangementer her, men til gjengjeld kryr det av historiske bygninger i området, som er en flott plass for sightseeing. Fikk man dessuten ikke nok av fontener når man besøkte Trevifontenen, så kan man også få med seg mesterverket «Fontana dei Quattro Fiumi» – eller De fire elvers fontene som det heter på norsk. Den ble bygget på midten av 1600-tallet, og i midten av fontenen står en diger egyptisk obelisk. I tillegg til denne fontenen ligger det også en del andre nesten like flotte fontenter på Piazza Navona.

palatinerhøydenPalatinerhøyden

Nevnte vi at mange av Romas severdigheter er gratis å besøke? Palatine Hill, eller Palatinerhøyden, er ett av disse områdene. I antikkens Roma var det et sentrum for politikk, handel og religion, og med sin beliggenhet 40 meter over havet er dette en av de beste utsiktspostene i Roma, som for øvrig ikke er kjent for sine høye bygninger. Området ligger dessuten i tilknytning både Colosseum og Forum Romanum, så man kan gjerne få med seg alle disse tre severdighetene på en og samme dag. Det er også mulig å kjøpe guidede pakketurer der man blir tatt med på en omfattende vandring med historieleksjoner på samtlige severdigheter.

Galleria Borghese Galleria Borghese 

Det er ikke bare de historieinteresserte som vil finne glede i Roma – også du som setter pris på kultur og kunst vil finne mye glede i den italienske hovedstaden. Blant annet kan vi anbefale Galleria Borghese, som huser kunstverker fra flere av historiens mest kjente kunstnere. Blant annet kan vi trekke frem Leonardo da Vinci, Bernini, Caravaggio og Rafael. Her får man se både malerier, skulpturer og antikk mosaikk fra det 1500- til det 1800 århundret. Galleriet er hyppig besøkt av turister og er nok det mest populære museet i Roma.