Storbytur til Praha

billig storbyferie i praha

Reise billig til Praha

Her finner du billige flybilletter og pakketurer til Praha

annonselenke

Billige hoteller i Praha

Trykk her for å se de beste og billigste hotellene i Athen

annonselenke

Severdigheter i Praha

Praha, en av de mest sentrale byene i Øst-Europa gjennom flere århundrer, har så mange godt bevarte kulturminner at man nærmest skal slite med å få med seg alle på en langhelg. Den tsjekkiske hovedstaden har spesielt mange historiske severdigheter i form av ærverdige bygninger, men også massevis av andre spennende attraksjoner både for store og små. Med et riktig så hyggelig prisnivå er det dessuten deilig å være norsk i Tsjekkia – der selv turistattraksjonene ikke virker veldig overpriset.

gamlebyen i prahaGamlebyen i Praha

I mange østeuropeiske land er det de såkalte «gamlebyene» som er mest attraktive for turister, og Prahas eldste bydel er intet unntak. Prahas gamleby er relativt stor, og inneholder massevis av severdigheter og turistattraksjoner. Midt i hjertet av gamlebyen finner man et stort, åpent torg, som er omringet av restauranter, underholdning og historiske bygninger. Blant annet ligger det berømte klokketårnet her med den astronomiske klokken, et stort teater, flere kirker og ikke minst en hel haug med bygninger der mange stammer fra så langt tilbake som 1300-tallet. Primært så ligger de dyreste hotellene i umiddelbar nærhet til gamlebyen, ettersom dette er både i sentrum av Praha og i sentrum av der de fleste turister kommer til å tilbringe mye av oppholdet sitt i den tsjekkiske hovedstaden.

st vitus katedralen i prahaSt. Vitus-katedralen

Den mektigste og kanskje mest kjente severdigheten i Praha er den gigantiske St. Vitus-katedralen, som ligger på en høyde på andre siden av Karlsbroen i forhold til gamletorget. Det er den desidert største og viktigste katedralen i Praha, og er blant annet gravplass for tidligere tsjekkiske konger. I tillegg er det her de tsjekkiske kronjuvelene oppbevares den dag i dag. Det koster ikke noe å ta seg en rundtur i selve kirkerommet, men dersom man ønsker å ta seg alle de 99 meterne (i en trang spiraltrapp) opp i kirketårnet, så må man betale en liten inngangsbillett. Det er det uansett verdt, for utsikten man har fra St. Vitus-katedralen kan nærmest ikke kjøpes for penger!

karlsbroen i prahaKarlsbroen

Karlsbroen er en annen severdighet man bare må få med seg når man er på besøk i Praha. Dette er den mest historiske av alle broene i byen, som deles i to av elven Vltava. På broen kan man se mange minner fra middelalderen, og med tanke på at broen ble bygget så langt tilbake som på 1300-tallet, så er det en imponerende konstruksjon man har med å gjøre her. Pilarene med barokkstatuer som står på broen i dag og setter sitt spesielle preg på den, ble først satt opp på begynnelsen av 1700-tallet. Karlsbroen ligger like ved gamlebyen og er den enkleste broen å ta seg over dersom du skal spasere opp mot slottet eller St. Vitus-katedralen.

dyrehagen i prahaDyrehagen i Praha

Prague Zoo ligger relativt sentralt i Praha, i et frodig og spesielt landskap langs elvekanten av Vltava. Dyrehagen ble åpent i 1931 og har gjennom sine over 80 år med erfaring bygget seg opp til å bli en av de mest prestisjefulle dyreparkene i verden. Det er dessuten den andre mest besøkte turistattraksjonen i byen, like bak slottet i Praha som troner øverst på listen. Her bor over 4600 dyr av over 680 ulike arter. Det er altså en omfattende dyrepark, som har over 150 ulike utflukter, inkludert et observasjonstårn, et mini-tog, basseng og mye mer. Blant dyrene du møter på er asiatiske elefanter, massevis av reptiler, gorillaer og mer til. Absolutt verdt et besøk!

slottet i prahaSlottet i Praha

Praha er et eldorado for den som setter pris på historie og historiske bygninger, og den mest besøkte turistattraksjonen i Praha er en severdighet man ikke vil gå glipp av. Det gigantiske slottet i Praha, som faktisk er det største i Europa, har stått på en høyde i byen siden byggingen på slutten av 800-tallet. I dag har slottet en lengde på mer enn 570 meter, og mer enn syv hundre rom. Følgelig bør man sette av god tid til å utforske alle de mest sentrale delene av slottet, der ingen rom er like. En guidet tur er absolutt å anbefale her, slik at man faktisk kan få forklart hva det er man ser på. For det er enormt mange detaljer og mye historie her, og en engasjert guide vil definitivt gjøre besøket ditt verdt de ekstra kronene det koster.

slotsplasen prahaSlottsplassen

Og når man først skal ta seg en tur på slottet, så kan man også sette av x antall timer til vandring på Slottsplassen, som kanskje er den fineste delen av Praha. I motsetning til gamlebyen så ligger slottsplassen på en høyde, slik at man har fantastisk utsikt over hele byen herfra. Området er dessuten et perfekt sted for å nyte noe kaldt å drikke, eller en bedre middag. Restauranter og butikker finnes det flere av her, i tillegg til andre severdigheter i form av historiske bygninger, museer og andre attraksjoner av ulik art.

klokken i prahaDen astronomiske klokken i Praha

Det mest kjente monumentet i Praha finner man midt på torget i gamlebyen. Her står byens gamle rådhus, som ble bygget på 1300-tallet, og som i mange århundrer var sentrum for den politiske makten i byen. I dag er det for det meste en turistattraksjon som også brukes til seremonier. Den største severdigheten er den astronomiske klokken som er bygget på rådhusets tårn. I sin tid (på 1400-tallet) var denne konstruksjonen helt unik, da en mekanisme åpner to luker og sender ut apostler ved hver eneste hele time fra 09:00 om morgenen til 21:00 om kvelden. Dette er naturligvis en severdighet du vil få med deg som turist, men resten av urverket i seg selv er et imponerende skue. Det er også mulig å få omvisninger i klokketårnet, men regn med lange køer i høysesongen.\

severdigheter i prahaMala strana

Mala strana er en historisk bydel i Praha som tross for sine mange godt bevarte bygninger fra renessansen, er mindre belastet av turister enn selve gamlebyen. Her spaserer man på trange brosteinsgater mens man ser på bygninger fra renessansen, palasser fra barokken og kirker fra middelalderen. Severdigheter man vil få med seg i dette distriktet er blant annet St. Nicholas-kirken, som er den mest kjente i byen etter St. Vitus-katedralen. I bydelen finner man også utkikkstårnet Petrin, som du kan lese mer om i neste avsnitt. I tillegg er det naturligvis massevis av restauranter og barer her, og mange turister opplever kanskje denne bydelen som noe mer avslappende og mindre stressende enn «turistsentrumet» i hjertet av gamlebyen

ting å gjøre i prahaPetrin Hill

Petrin Hill er en høyde i Praha, som på det høyeste punktet ligger mer enn 300 meter over havet. Og her har man bygget en «minivariant» av det mer kjente Eiffeltårnet, som strekker seg ytterligere 60 meter over bakken. Vil du ha den beste utsikten over Praha by, så vet du altså nå hvor du skal dra. Skal man ta seg hele veien til toppen av Petrin Tower, så må man være forberedt på hele 299 trappetrinn, noe som helt klart kan være utfordrende på en varm sommerdag. Tårnet ligger midt i et frodig grøntområde, og har i tillegg en del andre attraksjoner som kan være verdt å få med seg. Blant annet et observatorium som inneholder et museum, et gigantisk teleskop og en såkalt speillabyrint som kan være spennende både for store og små.

guidede turer i prahaGuidede turer i Praha

Praha har såpass mye historie spredt over hele byen at det kan være vanskelig å få med seg alle severdighetene. Vi anbefaler en guidet tur i Praha, og det er mange måter man kan gjøre det på. For de som ikke ønsker å bruke beina for mye, så finnes det mange som tilbyr guidede Segway-turer i Praha. Sykkelturer er også mulig, men Praha med sine trange og folkerike gater er ikke en veldig godt egnet by for sykling. Andre turer spesialiserer seg på enkelte temaer, som for eksempel en guidet tur med fokus på andre verdenskrig i byen. Mange nordmenn er i utgangspunktet skeptisk til guidede turer og ønsker å finne frem på egen hånd, men etter å først ha prøvd det vil de fleste sitte igjen med en god følelse og opplevelse.