Storbytur til Krakow

billig storbyferie i krakow

Reise billig til Krakow

Her finner du billige flybilletter og pakketurer til Krakow

annonselenke

Billige hoteller i Krakow

Trykk her for å se de beste og billigste hotellene i Krakow

annonselenke

Severdigheter i Krakow

Krakow regnes som kulturhovedstaden i Polen, som med sine mange godt bevarte minner fra både middelalderen og renessansen er en by fullstappet av severdigheter. Spesielt er de historiske minnesmerkene populære blant turister, men Krakow er også en urban kulturby med mye kunst og et stadig voksende kulturliv. Dessuten er Krakow den største byen i nærheten av Auschwitz, som er en av grunnene til at mange turister reiser til nettopp Krakow.

Les mer om Krakow her

gamlebyen i krakowDen historiske gamlebyen og torget i Krakow

Selv om Polen var dypt involvert i andre verdenskrig, så unngikk gamlebyen å bli lagt i ruiner under krigshandlingene. Det betyr at majoriteten av bygningene her er godt bevarte, tross deres alder. Mange av bygningene rundt torgplassen her har det nemlig vært drevet butikk og forretninger i siden 1300-tallet! Torgplassen i Krakows gamleby er dessuten regnet som den største i hele Europa, og i tillegg til et omfattende marked med massevis av butikker og restauranter, så finner man også flere kirker og historiske palasser her. Blant annet kan vi trekke frem den gotiske katedralen som ligger her, som er gravplass for tidligere konger av Polen. Når du er turist i Krakow er gamlebyen det området du kommer til å tilbringe mest tid – for det er her severdighetene ligger på rekke og rad.

mariakirken i krakowMariakirken i Krakow

Mariakirken er trolig den mest berømte kirken i Poland, og med sin gotiske stil er det vanskelig å ikke la seg imponere av den 82 meter høye bygningen. Kirken ligger på torget i gamlebyen, og er følgelig en severdighet de fleste får med seg når man spaserer oppover torgplassen. Bygningen er ikke alt for stor, men har allikevel to kirketårn, som gjør byggverket nokså spesielt. Dessuten er det hvis man tar en tur på innsiden at man virkelig blir imponert, for kirken har mange ganger blitt hyllet for sitt interiør og utforming. Mariakirken slik den ser ut i dag ble bygget på 1400-tallet, som et resultat av en ombygging av kirken som tidligere lå på samme sted.

topp 10 severdigheter i krakowLost Souls Alley

Lost Souls Alley er et toppmoderne museum i Krakow som på relativt kort tid har vokst frem som en av de aller mest populære og aktuelle turistattraksjonene i byen. For deg som synes tradisjonelle museer kan bli noe ensformig, så er et besøk her midt i blinken. Lost Souls Alley beskrives best som et interaktivt museum dedikert til «frykt». Med inspirasjon fra mange kjente skrekkfilmer blir du rett og slett tatt med på en reise med formål om å skremme deg – nærmest som et spøkelseshus. En severdighet som passer best for de som ute etter noe litt utenom det vanlige. Anbefales ikke for sarte sjeler!

wavel katedralen i krakowWawel-katedralen

Wawel-katedralen er den største, viktigste og mest kjente kirken i Polen. Den ligger på Wawel-høyden i sentrum av Krakow, noe den har gjort i mer enn 900 år. Konstruksjonen vi ser i dag ble dog først ferdigstilt på 1400-tallet, og erstattet de tidligere katedralene som ble ødelagt på henholdsvis 11-, 12- og 1300-tallet. Katedralen er primært bygget i en gotisk stil, men har trekk både fra romantikken, renessansen og barokken. Det gjør at byggverket har et helt unikt preg, og det er kanskje ikke rart at dette er en av byens mest kjente severdigheter. Vi anbefaler også en tur på innsiden, som har svært mange godt bevarte minner fra landets innholdsrike historie.

wavel slottWawel slott

Når man først har krabbet seg opp til Wawel-høyden, som for øvrig ligger i overkant av 200 meter over havet, så må man også få med seg Wawel-slottet. Det ble bygget på en periode over flere tiår på midten av 1300-tallet, under regimet til Kasimir den tredje. Slottet er nokså omfattende og det var blant annet her de polske kronjuvelene ble oppbevart, men majoriteten av disse ble stålet på 1700-tallet. Allikevel er det nok av severdigheter å hvile øynene på i slottets skattekammer. På selve slottsplassen er det dessuten nok av andre severdigheter man kan se på og knipse bilder av, og så har man selvfølgelig en av byens beste utsiktspunkter herfra også.

polsk luftfartsmuseumDet polske luftfartsmuseum

Som vi var innom innledningsvis, så er Krakow den største kulturbyen i Polen. Museer er ikke mangelvare her, og Polish Aviation Museum (eller Polsk luftfarsmuseum) er et av de mest besøkte. Det ligger på en tidligere rullebane, som ble konstruert i 1912, og som følgelig er en av de eldste i verden. Museet har omfattende utstillinger med flymaskiner fra starten av 1900-tallet og frem til i dag, og har blant annet blitt kåret til det åttende beste luftfartsmuseet i verden av CNN. Per i dag finnes det mer enn 200 utstilte fly her, og noen av disse er unike i verdenssammenheng. I tillegg er det naturligvis en del fokus på andre verdenskrigen og luftfartens rolle under den.

schindlers fabrikk i krakowOskar Schindlers emaljefabrikk

Et av Krakows mest berømte bygg, som den populære Steven Spielberg-filmen «Schindlers liste» er inspirert av, er emaljefabrikken Oskar Schindler. I dag er det et omfattende museum som tar for seg de fem årene under andre verdenskrig da Polen var okkupert av nazistene. Omtrent en sjettedel av utstillingene er dedikert til Oskar Schindler, fabrikken i seg selv og skjebnen til den jødiske arbeidskraften som jobbet på fabrikken. Resten tar deg gjennom Krakow og byens hendelser under krigen, i en utstilling som kombinerer fotografier, dokumenter og multimedia for å skape en følelse av å «reise tilbake i tid».

ting å gjøre i krakowDet jødiske distrikt – Kazimierz

På slutten av 1500-tallet begynte store deler av den jødiske befolkningen i Polen å bosette seg i ett og samme område, som ble døpt Kazimierz. I mange år var bydelen som en egen, selvstendig by å regne. Senere ble det kjent som det jødiske distriktet i Krakow, og har i flere århundrer nå vært et bysentrum for den jødiske befolkningen. Bydelen opplevde mange grusomheter i andre verdenskrig, men har siden den gang blitt totalrenovert og fremstår som en av de mest populære turistdistriktene i Krakow. Har man sett «Schindlers liste», så vil man kanskje kjenne seg igjen når man vandrer i det jødiske distriktet, ettersom store deler av filmen ble innspilt nettopp her.

museum i krakowStained Glass Museum – glassmalerier

Krakow har mange spesielle og unike museer, og et dedikert museum til glassmalerier er intet unntak. Museet har siden 1902 stilt ut både store og små glassmalerier, både av hjemmelaget art og av den typen man ser i større kirker og katedraler. I tillegg til å nyte synet av de vakre glassmaleriene, så kan man også lære seg hvordan slike malerier lages. Flere av kunstnerne som har utstillinger i museet stiller daglig opp til «workshops» på 2, 3 eller 6 timer der man selv får lage glassmalerier som man kan ta med hjem. Absolutt noe som anbefales, og kanskje spesielt hvis man reiser med barn som synes de tradisjonelle museene blir for kjedelige.

guided tur til Auschwitz fra krakowAuschwitz

Auschwitz ligger riktignok en knapp times kjøretur utenfor Krakow, men når man først reiser såpass langt så bør man ta turen innom restene av den grusomme konsentrasjonsleiren fra andre verdenskrig. Omtrent 1,3 millioner ble fanget her under krigen, og majoriteten av disse var jøder (90%) og polakker. Anslagsvis ble så mye som 1,1 millioner av disse myrdet i konsentrasjonsleirene. I dag er området omgjort til et museum, og de inntrykkene man får av å spasere rundt her viser virkelig den til tider mørke siden av menneskeheten. En severdighet man nærmest ikke kan gå glipp av når man først reiser til Krakow.