Storbytur til Budapest

billig storbyferie i budapest

Reise billig til Budapest

Her finner du billige flybilletter og pakketurer til Budapest

annonselenke

Billige hoteller i Budapest

Trykk her for å se de beste og billigste hotellene i Budapest

annonselenke

Severdigheter i Budapest

Som en av Europas kulturhovedstader er Budapest en by med såpass mange severdigheter at man nærmest ikke får nok tid til å se alle på en langhelg. Den ungarske hovedstaden er med sine knappe to millioner innbyggere som en skikkelig storby å regne, og den økende turistveksten siden 90-tallet har gjort at byen hver eneste sommer fylles opp med mange hundretusener av turister. I Budapest ser man historiske severdigheter og moderne attraksjoner i kombinasjon med flott natur – en by du kommer til å falle pladask for.

parlamentet i budapestParlamentet i Budapest

Da den mest kjente bygningen i Budapest ble konstruert hentet arkitektene inspirasjon fra det britiske parlamentet i London. Følgelig trenger man kanskje ikke å beskrive hvor imponerende byggverket er, der det ligger langs elvekanten av Donau. Parlamentet fungerer både som et politisk sentrum i Budapest, samtidig som det er et av byens aller viktigste landemerker. Dessuten har det i flere tiår nå vært den aller mest populære severdigheten i byen for turister, og følgelig en ting du vil få med deg når du besøker den ungarske hovedstaden. Det er også mulig å kjøpe billetter for guidede turer på innsiden av parlamentet.

fiskerbastionen budapestFiskerbastionen

Fiskerbastionen er mer eller mindre en kopi av en festning som er designet og tegnet slik at den nærmest minner om slottene man ser i Disney-filmer. Muren har totalt syv tårn og var ferdigstilt helt på starten av 1900-tallet, og skal forestille den muren som beskyttet slottet på Buda-siden av byen (da byen var delt i to og het henholdsvis Buda og Pest). Slottet ble da beskyttet av fiskerbastionen – og derav navnet på den kunstige muren som ble bygget uten formål om å beskytte noe. Under andre verdenskrig ble Fiskerbastionen hardt skadet under kamper, men omfattende restaurasjonsarbeid like etter krigens slutt gjør at konstruksjonen er en populær severdighet den dag i dag.

topp 10 severdigheter i budapestSankt Stefans basilika

Sankt Stefans basilika er en kirke i Budapest som ble bygget på starten av 1900-tallet. Basilikaen er trolig den viktigste i hele Ungarn, samtidig som det er en av de mest kjente turistattraksjonene i hovedstaden. Det er også den tredje høyeste kirken i landet, med sine tre kirketårn som strekker seg drøye 96 meter over bakken. Sammen med parlamentsbygningen er kirken en av de to høyeste byggene i hovedstaden, og takket være bygningsreguleringer som setter en grense på 96 meter kommer rekorden til å holdes en stund fremover også. Følgelig er det fra toppen av kirketårnene du får byens beste utsikt, og faktisk går det heis opp til toppen av domen dersom du ikke vil klatre opp de 364 trappetrinnene.

sko ved bredden av donauSkoene langs Donau

Skoene langs elva Donau er et viktig minnesmerke i Budapest, og en av de mest populære severdighetene i byen for turister. Minnesmerket består mer eller mindre av en serie med ulike, sorte sko som er plassert langs elvebanken til minne om de som ble drept i Budapest av Pilkors-partiet under andre verdenskrig. Symbolismen ligger i at de som ble henrettet her ble bedt om å ta av seg skoene før de måtte stille seg opp i vannkanten og bli henrettet. Over 3500 mennesker ble drept av Pilkors-partiet, og følgelig er det en viktig og sterk minnesmarkering langs Donau-elven.

mathiaskirken i budapestMatthiaskirken

Matthiaskirken er kanskje den mest imponerende kirken rent arkitektmessig i Budapest, der den ligger og dominerer området rundt slottsplassen. Det er en romersk-katolsk kirke som opprinnelig ble bygget så langt tilbake som i 1015, men som siden den gang har blitt rasert og gjenbygd flere ganger. Den gotiskinspirerte kirken man ser i dag ble bygget på slutten av 1400-tallet, og gjennomgikk omfattende restaurasjoner på 1900-tallet. Kirken er ikke alt for omfattende av størrelse, men det er mye å utforske både på inn- og utsiden. I mange århundrer var kirken viktig for kongene som regjerte i Ungarn.

ting å gjøre i budapestDonau

Donau er den nest lengste elven i Europa, og den renner på tvers igjennom Budapest, byen som i sin tid var to separate byer «takket være» elven. Den beskrives best av turister som den mest romantiske elven i verden, mye takket være arbeidet som er gjort av ungarerne med å skape flotte promenader langs elven. Elven er både lang og vid, og man bør sette av flere fotturer på begge sider av Donau. Flere av byens beste restauranter ligger langs elvebanken, og et elvecruise er nærmest en obligatorisk del av et besøk i Budapest. Elven Donau i seg selv er nemlig en av byens aller mest populære severdigheter, og det finnes massevis av aktiviteter og attraksjoner som involverer bruk av elven.

budapest slottSlottshøyden

Selv om store deler av Budapest (inkludert slottet og området rundt) ble nærmest bombet sønder og sammen under andre verdenskrig, så har man klart å gjenskape hjertet av Budapests middelaldersentrum til tilnærmet lik tilstand som opprinnelig. Det betyr trange brosteinsgater, barokkinspirerte bygninger og store, åpne markedsplasser. Slottshøyden er en av de mest populære stedene å ferdes for turister, med den flotte utsikten fra høyden og de mange historiske severdighetene. Siden titusener av turister tiltrekkes hit er det også massevis av restauranter og butikker her, som kan gi et perfekt avbrekk mellom alle sightseeingen og de historiske severdighetene.

kjedebroen i budapestKjedebroen

Verden har mange berømte broer, som Golden Gate Bridge i San Francisco, og byen Budapest har mange broer som lar deg krysse Donau. Den mest populære, som er en av de største turistattraksjonene i byen, er kjedebroen som på ungarsk heter «Szechenyi lanchid». Den har en lengde på over 375 meter og stod ferdig i 1849, og har en viktig historie med seg. Det var nemlig den første permanente broen som gikk på tvers av Donau. I sin tid ble den dessuten omtalt som en av verdens mest avanserte ingeniørjobber, og har hatt en ekstremt viktig betydning for byens utvikling gjennom de siste to århundrene. Følgelig er det ikke så rart at den historierike hengebroen i dag har blitt en populær severdighet for turister.

opera budapestDen ungarske statsoperaen

Selv om den neppe kan måle seg med vårt toppmoderne operahus i Bjørvika, så er den ungarske statsoperaen et mektig bygg som stammer fra så langt tilbake som 1875. Bygningen er imponerende nok i seg selv fra utsiden, men det er på innsiden og spesielt i selve operasalen at man lett kan miste pusten. Operahuset har en tradisjonell arkitektur og innredning som er inspirert av siste del av renessansen, og kommer garantert til å gjøre inntrykk på deg. I tillegg til å ta en guidet tur på innsiden, så anbefaler vi naturligvis at man ordner seg billetter til en av forestillingene som jevnlig avholdes her. Å se «Svanesjøen» på den ungarske statsoperaen er nok en opplevelse som kommer til å lage varige men hos de aller fleste

budapest pinball museumBudapest Pinball-museum

Innimellom alle de historiske severdighetene og bygningene kan det være greit å koble av med noe helt annet, og et av de mest populære museene i Budapest (ifølge turister på Tripadvisor) er et museum som utelukkende fokuserer på Pinball-maskiner. Og Pinball er trolig noe de fleste av oss har en eller annen form for forhold til – så hvorfor ikke ta turen hit? Totalt har museet over 130 ulike Pinball-maskiner, og du kommer helt sikkert til å kjenne igjen mange av klassikerne som var populære på puber og andre utesteder i Norge på 90-tallet og tidlig 2000-tall. Museet beskrives av mange som et underholdningssenter fremfor et tradisjonelt museum, og du kan naturligvis spille på det meste av maskiner her. Absolutt et must når man reiser til Budapest med barn!